Skip to content

LOPENDE Projecten

CHECK CHECK DUBBELCHECK

educatieproject BO: burgerschap, mediawijsheid, film, 21stcentury skills

Check Check Dubbelcheck is een meerdaagse workshop voor groep 6 t/m groep 8 van de basisschool. Goed onderzoek doen op het internet, pakkende teksten schrijven, geschikte foto’s uitzoeken, interviewen/geïnterviewd worden en overtuigend presenteren voor de camera: daar draait het om in deze actieve workshop. Het eindresultaat is een gefilmd klasjournaal waarin elk kind aan bod komt.

Met deze actieve workshop dragen we ook bij aan de werkdrukverlaging van de leerkrachten.

Naast workshops op de basisschool verzorgt Check Check Dubbelcheck ook workshops tijdens vakanties in buurthuizen en andere locaties. 

Ervaren mediamakers Inge Willems en Biba Krklec zijn de workshopleiders van Check Check Dubbelcheck.

 

DE DICTATUUR SHOW

educatieproject VO: burgerschap, mediawijsheid, documentaire

De Dictatuur Show is een meerdaags onderwijsproject voor midden- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
Tijdens de workshops maken leerlingen stapsgewijs hun eigen filmjournaal. Elk groepje kiest een bepaalde dictatuur dat ze grondig gaat onderzoeken.

Hoe beleef je de dictatuur in Saudi Arabië als je daar ‘objectieve’ journalist bent? Mag je over alles eerlijk berichten? Hoe voel je je als professioneel sporter uit de voormalige DDR? Mag je zelf bepalen wat je eet en drinkt? Wat wordt je geacht als gewone burger in Noord-Korea te doen en te zeggen en waarover mag je echt niet praten? Kun je je buren vertrouwen? Waarover kun je écht geen grappen maken? En wie gedijt er juist erg goed in een dictatuur en waarom? En natuurlijk: wat kunnen momenteel de consequenties van je kritische woorden en dwarse daden zijn in een land als Rusland?

Vanaf de allereerste brainstormsessie, de research, het voorbereiden van een gedegen vraaggesprek, presenteren en filmen, worden leerlingen gestimuleerd om over de macht van de media, de verschillende kenmerken van een dictatuur en het belang van de democratische rechtsstaat na te denken. Daarnaast krijgen ze tools om nepnieuws te onderscheiden en leren ze hoe ouder en moderen propaganda werkt.

Ook krijgen de leerlingen basislessen in filmen, interviewtechnieken en montage. En leren ze hoe krachtige vormgeving in dienst staat van de boodschap die een dictatuur wil uitdragen.

De Dictatuur Show is mede mogelijk gemaakt door het VFonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

DE RODE DRAAD

korte historische locatiespecifieke films met sfeerbepalende soundscapes verspreid of de 11.000 M2 van woonwerkpand Tetterode in Amsterdam Oud-West.

De eerste serie korte films werden vertoond tijdens WWPT40 jaar: het 40 jarig bestaan van woonwerkpand Tetterode oktober 2021. De volledige serie met wandelroute wordt vertoond tijdens open monumentendag 17 en 18 september 2022.

Daarna vinden er op inschrijving wandelroutes door de gebouwen en monumenten plaats.

De rode draad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en Vereniging Ruimschoots.