Skip to content

AFGERONDE Projecten

INSIDE OUT PANORAMA

documentaire/interviewfilm (Nederlandse talige en Engelstalige versie) getoond in bioscoop de filmhallen in Amsterdam in 2020 verder op verschillende congressen.

InsideOut Panorama was een langlopend community art project van Baukje Spaltro op het snijvlak van psychiatrie en beeldende kunt. Het project gaat over solidariteit, bewustwording van onze rijke innerlijke wereld, en het belang van hedendaagse schilderkunst.  Het gaat over inspireren en deelnemen, ondanks het anders zijn: het anders denken, voelen en handelen. 

InsideOut Panorama begon in 2017 geinitieerd door Thea Gerritsen (gepensineerd humanistisch raadgever GGZ Friesland). Spaltro creeerde InsideOut Panorama voor Leeuwarden Cultural Capital of Europe 2018.

Het kunstwerk InsideOut Panorama bestaat uit een nieuwe community uit de Friese psychiatrie en een geschilderd landschap van stemmingen. Spaltro schilderde met 200 (voormalige) psychiatrische clienten een  cyclorama circular panorama van 40 meter. 

InsideOut Panorama werd geexposeerd in 08.06 and 31.08.2018 in Franeker, Friesland (NL). .

InsideOut Panorama – The Legacy gemaakt door filmmaker Inge Willems en Spaltro werd gemaakt in 2019. Het is een making of met verhalen van verschillende deelnemers. (38 min.) 

                 

HOOFDZAKEN

multimediaal kunstproject over bewustwording van het eigen denken. Interviews en webapplicaties zijn verschenen in de Volkskrant print en digitaal. Hoofdzaken deed vanaf 2015 mee met de tentoonstelling De Maakbare Mens in museum het Dolhuys in Haarlem.

Hoofdzaken was een langlopend interview/kunstproject naar een idee van transmediamakers Inge Willems en Carolien Euser, uitgevoerd door Inge Willems en kunstenaar Jozef van der Heijden. (2011-2017)

Met de hoofdzakenstudio, een mobiele studio/presentatieruimte in de vorm van een groot uitklapbaar wiel, ontworpen door vormgevers Remy en Veenhuizen (zie illustraties), bezochten we verschillende lokaties, events, musea en expo-ruimtes in Nederland. Enerzijds om mensen te interviewen over hun hoofd, de buiten- maar vooral de binnenkant, anderzijds om eerdere gefilmde interviewcompilaties te vertonen.

De essentie van het project was om mensen stil te laten staan bij hun eigen hoofd: niet wat men denkt, maar hoe men denkt stond centraal. Daarnaast was Hoofdzaken er ook om te leren van en zich te laten amuseren door de antwoorden van anderen en om geprikkeld te worden door de kunst die samen met de hoofdzakenstudio geëxposeerd wordt.

De vaste kern van Hoofdzaken waren Inge Willems en Jozef van der Heijden. Voor dit project hebben zij door de jaren heen verschillende lokaties/events bezocht, waaronder een congres van LNVH (landelijk netwerk voor vrouwelijke hoogleraren) in het VU en de Mozes & Aäronkerk tijdens de zomeracademie. Verder bezochten ze meditatiecentrum De Roos, waar we mensen interviewden die veel met mindfullness en spiritualiteit bezig zijn. Op kunstenaarsplekken hebben we vooral kunstenaars en andere creatieven geïnterviewd. In het Dr. Sarphatiehuis, (verzorgingstehuis AMTA) spraken we oudere mensen, oa gepensioneerde kunstenaars en schrijvers, waaronder Hans Lodeizen en schrijver Frans Pointl.

Al met al hebben ze meer dan 50 mensen gefilmd van verschillende leeftijden, achtergronden, nationaliteiten, interesses, kennis en kundes. Filmcompilaties van deze interviews zijn uitgezonden op het digitale kanaal Hollanddoc.

 

ADERS VAN VELDHOVEN

film- interviewproject: oral historie en historisch erfgoed

Verenigingen zijn een wezenlijk onderdeel van het levend organisme van elke samenleving. Zo ook in Veldhoven. Samen met Madelinde Hageman ontwikkelde Inge Willems een experimentele website met media (opengevallen fotoboeken) uit het rijke verenigingsleven van Veldhoven met interviews met kopstukken uit de belangrijke verenigingen. Aan bod kwamen het carnaval, de toneelverenigingen, en de muziekverenigingen. 

werd financieel mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Fonds en provincie Brabant. 

 


40 JAAR BIJSTANDSBOND

De bijstandsbond in Amsterdam bestond in 2016 veertig jaar. In de film wordt een geschiedenis geschetst van standvastige inzet, ludieke acties en spraakmakende bijeenkomsten. En dat alles geleid door mensen die zich op vrijwillige basis al die jaren, soms wel 80 uur per week hebben ingezet. Met als een van de hoogtepunten de Europese marsen naar Amsterdam in 1997. Toen zich meer dan 50.000 mensen naar Amsterdam bewogen.

Met Anke van der Vliet en Piet van der Lende gemaakt door Inge Willems

 

 

Aus dem Leben eines Taugenichts: Das Leben und die Zeiten von Leo Lippold

een vierdelige Duitstalige documentairereeks over kasteelheer Leo Lippold. 

Leo Lippold. Geboren in Thalheim (DDR) in 1954. Taugenichts und Künstler in Dresden im Kreise Sacha Anderson, Penck und andere Dichter, Mahler und Keramisten. Als Habenichts nach Amsterdam umgezogen in 1980. Ein galerie gegründet. Viel Geld gemacht auf die Kunstmessen. Sein eigenes Schloss gekauft, eine Ruine aus dem Mittelalter, die er selbstandig wieder aufgebaut had. Cowboy Leo Lippold, aufsässig, widerspenstig, gründlich und rechthaberisch.

Ein film über ein bewegtes Leben. vier teilen ein film von Ali Haselhoef und Inge Willems

Teil 1 die Jugendzeit in Thalheim (DDR) 1954-1974

Teil 2- bohemien und kunstlerzeit in Dresden (1975-1980)

Teil 3 die Verwandlung von Habenichts nach status Galerist

Teil 4 schlossherr Scharfenberg

FACE YOUR WORLD

(CROSSMEDIA VOOR SKOR/AFK) Voor Stichting Kunst in de Openbare Ruimte maakten we een online dagboek en een korte documentaire over het werkproces van een groep allochtone jongeren uit Slotervaart.

De jeugd uit Amsterdam-West maakte in 2005 schetsen met een speciaal ontwikkelde 3D multi-user omgeving, de Interactor. Dit programma stelt de kinderen in staat om veranderingen aan te brengen in een gedigitaliseerde versie van hun directe leefomgeving. Onder leiding van kunstenares Jeanne van Heeswijk ontwierpen de jongeren een park die in 2011 ook daadwerkelijk gerealiseerd is.

De productie is tot stand gekomen in opdracht van SKOR en AFK i.s.m. studenten van vmbo-TEC (afdeling audio en video). De film werd doorlopend vertoond tijdens de tentoonstelling ‘Face Your World’ van Jeanne van Heeswijk in het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

 

Re-enact Performance Night at Mediamatic 

Een actieve, hopeloze avond, waar maar liefst 12 performance kunstenaars uiting gaven aan hun sterke verlangen naar authenticiteit. 12 december 2004. Stichting ccd produkties verzorgde 8 uur lang de live beelden op 12 grote schermen in het oude KPN gebouw en leverde films van de verschillende performances. 

met Met performances van onder meer L.A. Raeven, Martin Butler en Auxraus, Lars Eijssen, Nezaket Ekici, Lawrence Weiner, Yingmei Duan, Eva Meyer Keller, Mai Ueda, Natascha Hagenbeek, Daisuke Nishimura, Gerald van der Kaap, Henk van Engelen, Patrick Healey en een optreden van Terrorgruppe Schwarzen Raben.

Een mooie, winterse avond vol sentiment, herhalingsoefeningen en reconstructies als opmaat naar beelden van een Nieuwe Toekomst.

WILD GLIDERS

Hofland Galery Amsterdam, november 2001

Wild Gliders wil een discussie losmaken over de rol van de natuur in een maakbare wereld met een voortwoekerende urbanisering

Tentoonstelling met werk van: Maura Biava (I/NL), Sonja Braas (D/USA), Cor Dera (NL), Olaf Nicolai (D), Henrik Hakansson (S/D), Rob Johannesma (NL), Felix Stephan Huber (CH), Ann Pettersson (S/NL) en Lois Weinberger (O)

With: Maura Biava, Sonja Braas, Cor Dera, Henrik Hakansson, Rob Johannesma, Olaf Nicolai, Felix Stephan Huber, Ann Pettersson, Lois Weinberger

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Stichting CCD Produkties in Amsterdam en kasteel Scharfenberg in Dresden

 

DE ONVERSTOORBAREN

Interactieve documentaire + tv-film gemaakt voor LLINK in 2006. De Onverstoorbaren gaat over het voormalige kraakpand Oude RKZ in Groningen. In 2006 hebben Inge Willems, Andre Hanegraaf, Robin Verdegaal en Ali Haselhoef i.s.m. omroep Llink ontwikkelingssubsidie gekregen voor het uitwerken van een concept voor een online documentaire.

Het Oude RKZ is het grootste voormalige kraakpand van Nederland: een enorm complex bestaande uit verschillende gebouwen met daartussen grote tuinen. Er wonen ongeveer 250 mensen. In het pand zitten bedrijfjes, atelierruimtes en er worden diverse culturele activiteiten georganiseerd. Het voormalige kraakpand is al meer dan 30 jaar een vrijplaats en het gehele complex wordt beheerd door de bewoners zelf.

 

WIJ ZIJN KOEIEN DIE AANKIJKEN TEGEN EEN RARE ZONSONDERGANG

‘Wij zijn koeien die aankijken tegen een rare zonsondergang’, zegt Frans Haks in de gelijknamige documentaire over de stand van zaken in de kunst. Wat is tegenwoordig nog kunst? De chillcave van Gerald van der Kaap? Rob Scholte, Servaas, Bart Domburg, After Nature, Paul Groot, Adriaan van der Have e.a. geven hun mening. Makers Ali Haselhoef en Inge Willems, uitgezonden op het kunstkanaal in 1994.